Infiintat acum aproape 100 de ani, La Mamounia este unul dintre emblemele Marocului, ce continua sa-si incante, captiveze si uimeasca oaspetii in cautare de confort, tihna si un stop de magie, asa cum o face inca de la deschiderea sa in 1923.
Arhitectura si decorul hotelului de lux La Mamounia reflecta opulenta timpurilor de mult apuse, combinata cu luxul si confortul zilelor de acum. Aceasta combinatie unica de modern si traditional a atras numeroase figuri remarcabile ale istoriei, de la Winston Churchill la Printesa Carolina de Monaco sau Nelson Mandela, dar si alte figuri cunoscute, precum Nicole Kidman, Sylvester Stallone, Richard Gere, Tom Cruise si Sharon Stone.
Hotelul La Mamounia a fost renovat in perioada 2006-2009, Building Technology Group ocupandu-se de conceperea si implementarea instalatiei de iluminat, climatizare si gestiune a cladirii. S-a lucrat alaturi de compania Siemens si de decoratorul Jaques Garcia. Solutia propusa a utilizat modulele de gestiune pentru iluminat ale firmei BAT (Building Automation Transmission), parte a grupului BTG.
A fost o provocare nu doar prin datorita numarului mare de camere, dar si prin prisma distantelor. Au fost instalate nu mai putin de 2500 de module, repartizate pe 17 coloane pentru partea de domotica si 3 coloane pentru gestiunea tehnica centralizata. 30 km de cablu au fost necesari pentru realizarea acestui proiect.
In plus fata de gestiunea iluminatului, a climatizarii si a masinilor electromecanice din hotel, a fost implementat un sistem menit sa sprijine gestiunea optima a energiei in cazul unei pene de curent in anumite sectoare. Varianta traditionala presupunea instalarea a doua cabluri diferite, unul pentru functionarea in regim normal, celalalt pentru functionarea in regim de urgenta. Solutia BTG nu a necesitat un cablu suplimentar. Gratie domoticii, este posibila reprogramarea functionarii fiecarui intrerupator. Atunci cand este detectata o pana de curent, sistemul de domotica, ce dispune de propria sa baterie de alimentare de urgenta, reprogrameaza intrerupatoarele tuturor camerelor. De exemplu, un intrerupator ce comanda aprinderea a patru lampi a fost reprogramat sa aprinda una singura. In aceasta maniera, toate intrerupatoarele raman utilizabile, insa cererea de energie este considerabil redusa, putand fi sustinuta de generatoarele de urgenta.
In egala masura, au fost conceputi algoritmi ce permit reprogramarea in caz de urgenta in functie de gradul de ocupare a hotelului si alti factori.